Författaren

Anne Marie Berggren har i sin gärning ägnat sig åt två områden, dels forskningsadministration,  dels historia, särskilt kvinnorörelsens ideologiska och praktiska utveckling .

Från en tjänst som departementssekreterare i utbildningsdepartementet blev hon sekreterare i regeringens delegation för jämställdhetsforskning. I början av 1990-talet fördes denna över till Forskningsrådsnämnden, ett sidoorgan inom den dåvarande forskningsrådsorganisationen som år 2000 uppgick i det nuvarande Vetenskapsrådet. Det var under 1990-talet som kvinno- och jämställdhetsforskning  växte fram som en gräsrotsrörelse och utvecklades till genusforskning. Som ansvarig för detta område med ansökningar (1338 st. under 90-talet) och öronmärkta pengar (endast c:a 20% kunde få) fick hon goda insikter i genusforskningen och  överblick över utvecklingen. Hon tog också initiativ till ett tjugotal konferenser och ett tiotal till dessa hörande konferenspublikationer.

Under en fyraårsperiod med början 1968 vistades hon i New York, där hon bl. a undervisade vid The State University of Stony Brook.  Under 1980-talet disputerade hon i historia med den andra vågens amerikanska kvinnorörelse som ämne.   I övrigt har hon publicerat ett antal artiklar i tidningar och vetenskapliga  tidskrifter.

6 reaktion på “Författaren

 1. Hej! Jag är pank, så jag kan iinte köpa dina böcker, men jag är nyfiken på allihop, både den du skrivit och publikationerna från konferenser och seminarier du arrangerat eller deltagit i. Kan du tänka dej att skicka över en bibba till mej eller ännu hellre: kan vi träffas, byta litteratur och prata lite mer? Det blev så rumphugger i går i Sing-Sing. mvh Lilian Goldberg, Rörstrandsgatan 44, 113 33 Stockholm. tel 30 96 28

  • Hej Lilian,

   Förlåt det senkomna svaret. Det beror helt enkelt på att jag är helt ny när det gäller denna sorts kommuikation . Jag tappade bort mig i våras och lämnade det helt enkelt bakom mig över sommaren. När jag nu tar upp det igen hittade jag dig. Jag vill gärna träffas och prata/diskutera. Jag sökte dig per tel igår (16/8) och idag (17/8) på morgonen. Typiskt att jag började med telefon.
   Men, som sagt, jag vill gärna träffas.

   P. S. Ring gärna 758 1937 för säkerhets skull
   Anne Marie

   • Hej, Igen! Vi träffas alltså på Kulturhuset, ingång från plattan, kl 14.30 på onsdag. Jag tar med mej ett par böcker från Jungfruns lager.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>